QAFP to system, który gwarantuje wysoką jakość mięsa kontrolowaną na każdym etapie produkcji. Obecnie system obejmuje m.in. kulinarne mięso wieprzowe, takie jak szynka, schab, polędwiczka, karkówka i łopatka. Czym wyróżnia się mięso QAFP wśród innych produktów?
System QAFP wyznacza bardzo wysokie standardy jakościowe na każdym etapie produkcji. Normy Systemu opracowane zostały przez uznanych ekspertów akademickich, a nad weryfikacją tych wymogów czuwają niezależne jednostki certyfikujące, które odpowiadają za kontrolę hodowców i producentów. Dzięki takim działaniom klienci otrzymują pewność, że każdy kawałek mięsa oznaczony znakiem QAFP gwarantuje powtarzalną, wysoką jakość.
Wieprzowina QAFP to odpowiednia jakość już na poziomie dokładnie dobranych ras świń. Istotny jest także dobrostan zwierząt, który ma na celu zminimalizowanie stresu i zmęczenia zwierząt, co wpływa na jakość końcową mięsa. Istotne są również warunki, w jakich zwierzęta są transportowane do ubojni. System przewiduje bowiem zapewnienie zwierzętom czasu na odpoczynek po transporcie oraz określa szczegółowo warunki prowadzenia uboju.
Wymagania systemu określają także proces hodowli zwierząt w poszczególnych etapach, jak np. zakaz dodatku do pasz antybiotyków, hormonów i stymulatorów wzrostu czy substancji wpływających na smak i zapach mięsa.
Innym istotnym etapem w produkcji mięsa jest jego rozbiór. Mięso oznaczone certyfikatem QAFP poddawane jest procesowi dojrzewania po uboju. Dojrzewanie trwa 3 dni, a dzięki niemu mięso uzyskuje właściwą kruchość i smakowitość. Dodatkowo celem wyselekcjonowania mięsa o najwyższej jakości dwukrotnie badany jest poziom kwasowości mięsa.
Odpowiednio schłodzone i wyselekcjonowane półtusze zostają następnie podczas rozbioru podzielone na elementy. Certyfikatem QAFP mogą zostać opatrzone jedynie najszlachetniejsze z nich: schab, polędwiczka, karkówka, szynka i łopatka. Po etapie porcjowania schab poddany jest dodatkowo kontroli i selekcjonowaniu pod kątem zawartości tłuszczu – tak zwanej marmurkowatości mięsa oraz barwy. W podobny sposób sprawdza się barwę szynki. Optymalna zawartość równomiernie rozłożonego tłuszczu w mięśniu przenosi bowiem smak i zapach przypraw w potrawach. Dlatego do dań z mięsa QAFP wystarczy niewielka ilość przypraw i soli.
Wieprzowe mięso kulinarne QAFP to także odpowiedni sposób pakowania– próżniowo lub z wykorzystaniem gazów modyfikowanych (technologia MAP). Pozwala to na wytworzenie bariery ochronnej, która nie dopuszcza do rozwoju bakterii, zarówno podczas transportu, jak i przechowywania w sklepie. Tym samym mięso dłużej zachowuje świeżość.
System zapewnia kontrolę także na etapie sprzedaży produktów sygnowanych znakiem QAFP – szczegółowe wytyczne regulują warunki, w jakich mięso jest transportowane, przechowywane i sprzedawane w sklepie.
Właściwe przestrzeganie i zachowanie wszystkich wysokich standardów hodowli i produkcji, pozwala wpłynąć na jakość certyfikowanych produktów. Należy więc pamiętać, że na sukces każdego opakowania mięsa z logo QAFP pracuje ogromy sztab ludzi od hodowców przez przetwórców do sprzedawców, którzy na poszczególnych etapach odpowiadają za spełnianie wysokich standardów i dbają o jakość końcowego produktu aż do momentu, gdy znajdzie się on w koszyku zakupów klientów.