Składniki:
1,2 kg szynki wieprzowej QAFP
100 g soli
2 łyżeczki majeranku
4 ząbki czosnku
6 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
7 ziarenek owoców jałowca
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie tej wędliny zacznij wieczorem. Szynkę wieprzową QAFP obwiąż sznurkiem kuchennym lub specjalną nicią spożywczą. Mięso przełóż do garnka i zalej zimną wodą, taka ilością aby było całkowicie przykryte. Dodaj przyprawy: sól, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, czosnek i świeżo mielony pieprz. Wodę doprowadź do wrzenia i od tego momentu gotuj szynkę tylko 5 minut. Po tym czasie odstaw garnek i pozostaw szynkę do całkowitego wystudzenia. Następnego dnia szynkę znowu zagotuj, doprowadź do wrzenia i ponownie gotuj ją tylko 5 minut. Po tym czasie szynkę zostaw w garnku do całkowitego wystygnięcia, a następnie zimną przełóż do lodówki.