Zupa gołąbkowa z łopatką wieprzową QAFP

2016-12-14 10:05:01

Zupa gołąbkowa to propozycja dla wszystkich miłośników gołąbków, zwłaszcza tych, którzy lubią je w dużej ilości sosu pomidorowego. W smaku zupa bardzo je przypomina a zrobienie jest dużo szybsze i prostsze.

 

Łopatka wieprzowa QAFP  500 g

Kapusta włoska 1/2 główki

Cebula 1 szt

Czosnek 2-3 ząbki

Ryż 100g

Przecier pomidorowy 900 ml

Liść laurowy 2 szt

Papryka słodka 0,5-1 łyżka

Ziele angielskie 4-5 szt

Pieprz ziarnisty 5-7 szt

Olej 3 łyżki

Masło 1 łyżka

Sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Woda 1,5-1,7 l

 

Do podania :

Natka pietruszki

Kwaśna śmietana

 

Łopatkę wieprzową QAFP zmiel jeden raz w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę pokrój w drobną kostkę, wrzuć ją do garnka i smaż na rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę go przesmaż, uważając aby czosnek się nie spalił. Następnie do garnka przełóż zmieloną łopatkę QAFP i smaż ją przez ok. 5-7 minut. Kapustę włoską drobno pokrój, dodaj do mięsa, pomieszaj i duś pod przykryciem. 

Po ok. 5  minutach duszenia do garnka wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, zagotuj. Teraz do zupy wsyp ryż i gotuję pod przykryciem, aż ryż będzie miękki. Zupę przypraw solą, świeżo mielonym pieprzem i łagodną papryką, wlej przecier pomidorowy i gotuj ją jeszcze ok. 10 minut. Zupę gołąbkową podaj z natką pietruszki, można też dodać trochę kwaśnej śmietany. 

 





treść została wydrukowana ze strony
http://www.qafp.pl/dobrywybor/wiadomosc,zupa-golabkowa-z-lopatka-wieprzowa-qafp.html