Łopatka wieprzowa QAFP 500 g
Kapusta włoska 1/2 główki
Cebula 1 szt
Czosnek 2-3 ząbki
Ryż 100g
Przecier pomidorowy 900 ml
Liść laurowy 2 szt
Papryka słodka 0,5-1 łyżka
Ziele angielskie 4-5 szt
Pieprz ziarnisty 5-7 szt
Olej 3 łyżki
Masło 1 łyżka
Sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Woda 1,5-1,7 l
Do podania :
Natka pietruszki
Kwaśna śmietana
Łopatkę wieprzową QAFP zmiel jeden raz w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę pokrój w drobną kostkę, wrzuć ją do garnka i smaż na rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę go przesmaż, uważając aby czosnek się nie spalił. Następnie do garnka przełóż zmieloną łopatkę QAFP i smaż ją przez ok. 5-7 minut. Kapustę włoską drobno pokrój, dodaj do mięsa, pomieszaj i duś pod przykryciem.
Po ok. 5 minutach duszenia do garnka wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, zagotuj. Teraz do zupy wsyp ryż i gotuję pod przykryciem, aż ryż będzie miękki. Zupę przypraw solą, świeżo mielonym pieprzem i łagodną papryką, wlej przecier pomidorowy i gotuj ją jeszcze ok. 10 minut. Zupę gołąbkową podaj z natką pietruszki, można też dodać trochę kwaśnej śmietany.