Składniki na 2 osoby
4 plastry schabu wieprzowego QAFP (400 g)
sól himalajska
pieprz
mieszanka ziół, po 1 łyżeczce: majeranku, tymianku, bazylii, oregano, cząbru, słodkiej papryki
100 ml oliwy z oliwek
1 czerwona papryka
10 sztuk małych zielonych pomidorków
Składniki na sos
100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
100 ml wody
3 żółtka
1 białko
gałązka świeżego tymianku
sól
pieprz
Przygotowanie
Mięso umyć, osączyć papierowym ręcznikiem.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki.
Z ziół i oliwy zrobić marynatę, do natarcia mięsa, papryki oraz pomidorów. Marynować min. 3 godziny, a najlepiej całą noc.
Przed grillowaniem mięso lekko odsączyć z nadmiaru marynaty, smażyć zawinięte w folię spożywczą ok 15 minut, następnie odpakować i dosmażyć 5 min z każdej strony.
Paprykę grillować do zrumienienia.
Pomidorki przełożyć przez długą wykałaczkę i grillować na złoty kolor.
Przygotowanie sosu
Sok z cytryny razem z wodą oraz gałązką tymianku zagotować. Żółtka roztrzepać. Wlać do gotującej się wody z sokiem. Energicznie mieszać, gotować na małym ogniu ok 3 minuty, cały czas mieszając. Lekko wystudzić.
Białko ubić na sztywno z dodatkiem soli. Delikatnie wmieszać do sosu.
Podanie
Na dno talerze wylać trochę sosu, ułożyć dwa plastry grillowanego schabu. Oprószyć suszonymi ziołami greckimi. Obok położyć grillowaną paprykę oraz szaszłyki z zielonych pomidorów. Resztę sosu podać osobno.