Polędwiczka wieprzowa to delikatne i soczyste mięso, które świetnie nadaje się do grillowania, pieczenia, smażenia. Lubię, gdy mięso po upieczeniu jest soczyste, aromatyczne. Przygotowałam roladę z polędwiczki wieprzowej, nadziewaną czosnkiem niedźwiedzim, groszkiem cukrowym i suszonymi pomidorami. Pyszna jest na ciepło, a po wystygnięciu świetnie się nadaje na kanapki.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa QAFP (ok 350g)
8 liści czosnku niedźwiedziego
100g strąków groszku cukrowego
4 suszone pomidory
pęczek szczypiorku
1 szalotka
2 ząbki czosnku
50g wędzonego twarogu (lub mozzarelli)
5 szerokich plastrów chudego wędzonego boczku
sól
pieprz
czerwona papryka
oregano
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca, następnie od środka jeszcze raz naciąć - wyjdzie prostokątny płat mięsa. Delikatnie rozbić go tłuczkiem, posolić, doprawić pieprzem i papryką. Odstawić na godzinę.
Szalotkę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Szczypiorek pokroić. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić szalotkę i czosnek, dodać szczypiorek, groszek, smażyć mieszając, aż strąki groszku zmiękną. Doprawić do smaku.
Na mięso ułożyć liście czosnku, szalotkę z groszkiem z patelni, suszone pomidory w rządku, pokrojony w kostkę twaróg. Mięso zwinąć w roladę. Plasterki boczku położyć na desce, żeby trochę zachodziły na siebie. Na boczku położyć roladę, końce boczku zawinąć, okręcić nicią kuchenną.
Na patelni rozgrzać olej, roladę zrumienić z każdej strony. Włożyć do rękawa foliowego, polać olejem z patelni, rękaw zawiązać.
Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 90 minut w temp. 120stC. Po upieczeniu roladę pozostawić na kilka minut, następnie kroić ostrym nożem w plastry.
Pysznie smakuję z pesto z liści rzodkiewki, rukoli i pietruszki.