Składniki :
Schab QAFP 1 kg
Czosnek 4 ząbki
Liście laurowe 4 szt
Ziele angielskie 5 szt
Jałowiec 5 szt
Pieprz 8 szt
Sól peklowa 1 łyżka
Sól himalajska 1 łyżka ( można zastąpić zwykłą solą)
Papryka słodka 2 łyżki
Majeranek 2 łyżki
Masło 2 łyżki
Woda 1,7-2 l
Do moździerza wsyp przyprawy: pieprz ziarnisty, ziele angielskie i jałowiec, dokładnie je rozgnieć. Schab QAFP włóż do szklanego naczynia, dodaj sól peklową i himalajską, liście laurowe, ząbki czosnku, rozkruszone przyprawy i wlej wodę, pomieszaj aby sól się rozpuściła i przykryj naczynie pokrywką. Schab odstaw na 2-3 dni w chłodne miejsce, w tym czasie kilka razy go obróć. Zapeklowany schab wyjmij z zalewy i osusz papierowym ręcznikiem, mięso przypraw papryką i majerankiem i włóż do naczynia żaroodpornego, nie przykrywaj. Naczynie włóż do rękawa do pieczenia, na schabie ułóż kawałki masła i piecz go w temperaturze 180 st C przez 1 godzinę. Na ostatnie 10 minut wyjmij naczynie z rękawa. Schab na gorąco możesz podać jako danie obiadowe, a po wystygnięciu kroić na cienkie plasterki i podawać jako wędlinę.