Składniki na placuszki:
1 cukinia (ok. 350 g)
3 łyżki mąki
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia
Składniki na sos z łopatki QAFP:
250 g łopatki QAFP
2 duże dojrzałe pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz do smaku
Najpierw przygotuj sos : łopatkę QAFP zmiel jeden raz w maszynce do mielenia mięsa, cebulę pokrój w małą kostkę. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę z oliwek i przesmaż na niej cebulę, aż będzie zeszklona, następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, smaż krótko i dodaj łopatkę QAFP. Przesmaż mięso przez kilka minut a następnie dodaj pomidory – można je wcześniej pokroić w dużą kostkę lub zmiksować aby uzyskać sos. Duś mięso w pomidorach, aż sos odpowiednio zgęstnieje, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Z umytej cukinii odetnij końcówki, zetrzyj ją na dużych oczkach tarki, posól i odstaw na 10-15 minut aby puściła sok, po tym czasie odlej sok. Do osobnej miski wbij jajko, dodaj mąkę i wymieszaj razem, następnie dodaj jogurt, wciśnij czosnek i dopraw sporą ilością pieprzu, teraz dodaj cukinię. Placki z cukinii smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut z każdej strony.
Placki podaj polane ciepłym sosem z łopatki QAFP i pomidorów.