Składniki
2 szt. dorady
6-8 plastrów szynki dojrzewającej QAFP
1/2 cytryny
biała część małego pora
2 ząbki czosnku
4 gałązki bazylii
Oliwa z oliwek
sól morska
Na umytych i osuszonych rybach zrób niezbyt głębokie nacięcia z wierzchu – skóry i mięsa.
Połówkę cytryny pokrój w cienkie plasterki, w plasterki pokrój także czosnek i pora. Ryby natrzyj solą, a w nacięcia włóż plasterki czosnku. W środku ryby posmaruj oliwą z oliwek, włóż też po gałązce bazylii, plasterki cytryny i pora, dodaj także czosnek. Na blasze połóż papier do pieczenia i posmaruj go oliwą, przełóż na niego ryby. Doradę skrop z wierzchu odrobiną oliwy i owiń plasterkami szynki dojrzewającej QAFP. Blachę z rybami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piecz przez 25-30 minut.