Składniki:
1 rolka (prostokąt) ciasto francuskie
8-10 plastrów szynki dojrzewającej QAFP
10 dag sera żółtego (ostrego)
1 żółtko
2 łyżki oregano
Plasterki szynki dojrzewającej QAFP przetnij wzdłuż na pół, żółty ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a ciasto francuskie pokrój na wąskie paski o szerokości ok. 2 cm. Na każdym pasku ciasta francuskiego ułóż szynkę, tak aby nie wystawała poza ciasto, posyp startym serem. Każdy pasek ciasta francuskiego zwiń jak sprężynkę a następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W miseczce roztrzep żółtko, posmaruj nim każdego „palucha” z ciasta, wierzch posyp żółtym serem, który wypadł w czasie zwijania „sprężynek” i oregano. Paluchy piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 15 minut.