Chrupiące placuszki z polędwiczką QAFP i chutneyem cebulowym.
Składniki:
• 1 polędwiczka wieprzowa QAFP
• 4 gałązki świeżego rozmarynu
• sól
• pieprz
• 1 łyżka masła klarowanego
• 1 łyżka oliwy
• natka pietruszki
• redukowany ocet balsamiczny
Placki ziemniaczane:
• 3 ziemniaki
• 2 łyżki mąki pszennej
• 1 jajko
• sól
• pieprz
• 2 łyżki masła klarowanego
Chutney cebulowy:
• 4 czerwone cebule
• 2 łyżki cukru trzcinowego
• 50ml wina czerwonego
• 2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie
1. Polędwicę oczyść z błonek i tłuszczu, ponakłuwaj widelcem, posól, posypa pieprzem i siekanym rozmarynem, polej oliwą. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min. 30 minut.
2. Po tym czasie obsmaż polędwicę na patelni na dużym ogniu z każdej strony, przełóż do
brytfanny i wstaw do nagrzanego do 150°C piekarnika na 15 minut. Wyjmij i pozostaw na 15 minut pod przykryciem.
3. Pokrój polędwicę w plastry o grubości 2cm i układaj na placuszkach. Dekoruj chutneyem
cebulowym i liśćmi pietruszki. Skrop gęstym octem balsamicznym.
Placuszki ziemniaczane:
1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dopraw solą, pieprzem. Dodaj jajko i mąkę. Całość wymieszaj do połączenia składników.
2. Smaż na rozgrzanym maśle na złoto z każdej strony.
Chutney cebulowy:
1. Cebule obierz i pokrój w pióra. Wrzuć na patelnię, podlej wodą i duś minimum 25 minut.
Cebula musi być mięciutka.
2. Dodaj cukier i wino. Poczekaj aż wino odparuje. Na koniec dodaj ocet i gotuj jeszcze chwilę,
aż wytworzy się gęsty sos łączący kawałki cebuli.
3. Przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.