Mięsne kulki w stylu tajskim na raz z sosem mango.
Składniki na mięsne kulki:
400 g mięsa mielonego ze schabu z jakością QAFP
100 g zmielonych płatków jaglanych
50 g bułki tartej
50 g zmielonego siemienia lnianego
50 g kremowego serka naturalnego
1 jajko
skórka otarta z 1 cytryny
przyprawy po 1/2 łyżeczki każdej: sól, pieprz, kmin rzymski, ostra papryka, słodka papryka,
czosnek granulowany, imbir, curry
szczypta cynamonu
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu rybnego
pęczek świeżej kolendry
do panierowania: 50 g bułki tartej, 50 g zmielonych płatków jaglanych
do smażenia olej kokosowy
do podania kilka listków świeżej mięty
Składniki na sos:
1 dojrzałe mango
50 ml mleczka kokosowego
50 ml wody
1 mała papryczka chilli bez pestek
1 łyżeczka sosu sojowego
przyprawy: czosnek granulowany, sól, biały pieprz
Przygotowanie kulek:
Mięso, jajko, płatki jaglane, bułkę tartą, siemię lniane oraz serek przełożyć do miski i
wymieszać. Dodać przyprawy. Wszystko razem wyrabiać ręką przez ok. 2-3 minuty, aż
powstanie jednolita, sprężysta masa. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, zwilżając ręce wodą. Gotowe kulki obtoczyć w mieszance bułki tartej i zmielonych płatków jaglanych. Smażyć w głębokim tłuszczu, przez ok 7-8 min, aż do zrumienienia.
Przygotowanie sosu:
Mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Mleko kokosowe zagotować z wodą dodać mango oraz drobno posiekaną papryczkę. Gotować do momentu, aż mango się rozpadnie.
Przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Zmiksować na gładko. W razie potrzeby przetrzeć przez sitko. Mięsne kulki nadziewać na wykałaczki z listkiem świeżej mięty. Podawać z sosem z mango.